Ny på laget

Nyansatte trenger støtte og veiledning fra både leder og kollegaer for å komme raskt og godt inn i jobben, og for mange er det nyttig å ha en fast støttespiller i starten. En fadder (eller buddy som det gjerne kalles på engelsk) er en mer «lommekjent» kollega som får et spesielt ansvar for å gjøre den nyansatte kjent og trygg på kollegaer, arbeidsmåter og arbeidsmiljø.

GJESTEINNLEGG AV INGVILD SAGBERG, HR RÅDGIVER KLINIKK FOR LABORATORIEMEDISIN

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Å gi nyansatte en fadder er et tiltak som kan anbefales på bakgrunn av forskning på onboarding. Fadderen kan gjøre det enklere for den nyansatte å bli kjent med flere kollegaer. Fadderen kan også bidra til å gjøre «det som sitter i veggene» begripelig, det som er spesielt for denne arbeidsplassen og oppleves selvsagt for de som har vært der en stund, men som er vanskelig å få tak i for en utenforstående. Dessuten kan en fadder bidra til å senke stressnivået for en nyansatt. Sosial støtte er gull verdt når man er ny i jobben.

Hvor lenge en nyansatt har behov for en fadder, vil naturligvis variere. Fadderen vil gradvis bli «overflødig» etter hvert som den nyansatte selv blir kjent med flere folk og kommer ordentlig inn i ting. Hvem egner seg til å ta denne viktige oppgaven? Det kan gjerne gå litt på omgang å være fadder for nyansatte. En fadder som er tilknyttet samme enhet, team eller prosjekt som den nyansatte, vil være godt kjent med det som den nyansatte skal bli kjent med. Fadderen bør være motivert for oppdraget, og samtidig få armslag til det i en travel arbeidshverdag.

Det krever en laginnsats å ta godt imot nye medarbeidere! Samtidig har hele laget – kollegaer, ledere og virksomheten for øvrig – fordel av at den nyansatte raskt fungerer godt i jobben.

Referanser:

  • Allen, T.D., McManus, S.E. og Russell, J.E.A. (1999). Newcomer socialization and stress: Formal peer relationships as a source of support. Journal of Vocational Behavior, 54, 453–470.
  • Klein, H.J., Polin, B. og Leigh Sutton, K. (2015). Specific onboarding practices for the socialization of new employees. International Journal of Selection and Assessment, 23(3), 263–283.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s